Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar?
13.12.2023

Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar?

Bu sevimli dostlarımızı besleyenlerin en merak ettiği soruların başında ise muhabbet kuşları kaç yıl yaşar, sorusu gelir. Muhabbete kuşları bir yaşından itibaren erişkin sayılır. Bu kuşların dişi ve erkeklerinin yaşlanmaya başladığı süreler değişir.

Dişi olan kuşlar 4 yaşından sonra erkek olanlar ise 6 yaşından sonra yaşlanmaya başlarlar. Ortalama bir muhabbet kuşu ömrü ise 8 ila 10 yıl arasındadır. Ancak iyi bakım ve beslenme ile 15 yıla kadar uzayabilir. Hatta bazı istisnai durumların bile olduğu gözlemlenmiştir. Ancak bu süre içerisinde bakım ve beslenme şartlarına dikkat edilmesi çok önemlidir. Hastalanmaları veya tedavileri de yaşam sürelerini etkileyen unsurlar arasındadır.

Muhabbet Kuşlarının Ortalama Ömrü

Muhabbet kuşu besliyorsanız herkes gibi aklınıza muhabbet kuşu kaç yıl yaşar sorusu gelmesi çok normaldir. Ortalama 8 ila 10 yıl ömrü olsa da bu kuşlara iyi bakıldığında size uzun seneler eşlik ederler. Bu minik dostlarımız çok dayanıklı değillerdir. Fazla soğuk veya fazla sıcak ortamlar onları olumsuz tekiler. Mesela, kafeslerini vantilatör ya da klima olan yerlere koymamak gerekir.

Stres de bu kuşların yaşam süresini etkileyen bir unsurudur. Bu kuşlar yalnız kalmaktan hiç hoşlanmazlar. Çevrelerindeki her türlü değişiklikten, onlara sessizce yaklaşılmasından, alışılmadık seslerden, evdeki kediler ve elle tutulmaktan hoşlanmayıp bu durumlarda strese girebilirler. Stres onları hastalıklara açık hale getirir.

Kuşlar mutlu olurlarsa bu mutluluklarını sizinle yaşamayı da çok severler. Kendi cinsinden bir kuş ile bir arada keyifli ve mutlu şekilde yaşarlar. Mısır taneleri, tatlı yiyecekler, sizinle birlikte olmak, geniş hareket alanının olması, ilgi görmek, onunla alçak sesle konuşulması veya gagalayacağı taze dallar gibi unsurlar onu mutlu eder ve ömrünü uzatır.

Muhabbet Kuşu Bakımında Nelere Dikkat Edilmelidir

Minik ve sevimli kuşlar, en çok sevilen evcil hayvanlar arasındadır. Ancak fazla dayanıklı olmamaları sebebi ile muhabbet kuş cinsinden beslemek isteyenler bu kuşlar kaç yıl yaşar sorusunu sıklıkla sorarlar. İyi bakım ile kuşlarınız size uzun seneler eşlik edecektir. Kaliteli bir yaşam süresi için bu kuşların bakımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli unsular şu şekilde sıralanabilir;

  • Kuşların kafesi her zaman temiz olmalıdır. Üç günde bir dışkıları temizlenmelidir.
  • Kuş yemliğini her gün üflemeli ve her gün temiz su koyulmalıdır.
  • Haftada 2 gün vitamin verilmelidir.
  • Suluğu temiz olmalıdır.
  • Kuşların seveceği oyuncakları kafesine asılmalıdır.
  • Ilıman ortamda kafesi bulunmalıdır.
  • Gaga taşları kullanılmalıdır.
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.