Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Köpeğim Kaç Yaşında? Köpeğin Yaşı Nasıl Öğrenilir?
13.12.2023

Köpeğim Kaç Yaşında? Köpeğin Yaşı Nasıl Öğrenilir?

Bu hızlı gelişim, ilerleyen yıllarda yavaşlamaya başlar. Ayrıca küçük ırka ait köpekler yaşamlarının ilk yıllarında büyük ırka ait köpeklere göre daha hızlı olgunlaşırlar. Buna rağmen küçük ırka ait köpekler, büyük ırka ait köpeklerden daha uzun bir yaşam sürerler. Tanıdık birinden veya bir yerden alınan köpeğin yaşı genel olarak bilinir. Fakat geçmişi bilinmeyen bir köpeğin yaşını bilmek biraz daha zordur. Böyle durumlarda ise veteriner hekimler bazı ipuçlarına dayanarak köpeklerin yaşını hesaplayabilirler. Köpeklerin tüyleri, dişleri ve vücut gelişimleri yaşlarının hesaplanmasında çeşitli ipuçları verir. Bu fiziksel muayenelerin yanı sıra yapılacak bazı testler de yaş tespitini kolaylaştırır. Yapılan bu testler; kaslar, kemikler ve iç organların detaylı bir şekilde incelenmesi ile gerçekleşir.

Köpeklerin Yaşı Nasıl Anlaşılır?

Veteriner hekimlerin, fiziksel muayene ile yaşı bilinmeyen köpek dostumuzun yaşını ortalama olarak tahmin etmesi mümkündür. Bu fiziksel muayenede dikkate alınan değerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Köpeklerin süt dişlerinin tam anlamı ile çıkmış olması, sekiz haftalıktan büyük olduğunu gösterir. Çünkü süt dişleri sekiz haftanın sonunda tamamlanır.
• Kalıcı dişlerinin tümünün çıkmış olması köpeğin yedi aylıktan büyük olduğunu gösterir. Yedinci ayın sonunda ise tamamlanmış olan kalıcı dişler, temiz ve beyaz olurlar.
• Dişlerin rengi mat ve arka dişler sarı renge dönmeye başlamış ise köpeğin iki yaşından büyük üç yaşından küçük olduğunu gösterir.
• Köpeğin tüm dişlerinde sararma, tartar oluşmuş ve aşınma başlamışsa, üç ila beş yaş arasında olduğunu gösterir.
• Dişlerde yoğun olarak aşınma görülür ve bu aşınmalar dişlerde hastalık belirtisi gösterir ise, köpeğin beş ila on yaş arasında olduğu anlaşılır.
• On yaşından itibaren köpeklerin dişlerinde ağır hasarlar oluşur ve diş kayıpları görülür.

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Bu değerli dostlarımız yaşlanmaya başladıkça, tüylerinde ve deri yapılarında değişiklikler olmaya başlar. Genç yaştaki köpeklerin tüyleri parlak ve canlı görünürken, yaşlı köpeklerin ise tüylerinin matlaştığı görülür. Ayrıca, yaşlı köpeklerin deri yapıları da daha kalınken tüy dökülmesi sorunu da, yaşlı köpeklerde daha yoğun olarak görülür.

Köpeklerin kendi gerçek yaşlarının yanı sıra, insan yaşına oranı da hep merak edilen konular arasındadır. 2020 yılına kadar köpek ve insan yaşı karşılaştırması yapılırken; köpeklerin 1 yılı, insanların 7 yılına eşit kabul edilerek hesap yapılmıştır. Ancak bu hesaplamanın gerçeği yansıtmadığı kabul edilerek yeni bir hesaplama yöntemi geliştirilmiştir. 2020 yılından itibaren köpeklerin yaşının hesaplanması için: “In (köpeğin yaşı) x 16+31” formülünü kullanabilirsiniz. Bu hesabı “In” fonksiyonu sahip bir hesap makinası ile yapabilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.