Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kedilerde Doğum Süreci
13.12.2023

Kedilerde Doğum Süreci

Bu süreç ile ilgili birçok soru kedi besleyenlerin aklını kurcalar. Normalde kediler içgüdüsel olarak hamilelik ve doğum sürecini nasıl idare edeceklerini bilirler ve kendi kendilerini idare ederler. Ancak bu evcil dostumuza bu süreç içerisinde yardımcı olmak amacı ile doğum öncesini ve sonrasını anlamak da önemlidir.

Doğum ile ilgili merak edilen konuların başında kediler kaç ayda doğurur sorusu gelir. Kediler de insanlar gibi bir hamilelik geçirirler. Kedilerin hamilelik süresi 57 ila 67 gün arasında değişir. Yani bu sürenin ortalama 2 ay kadar olduğunu da söyleyebiliriz. Diğer merak edilen soru ise kediler ne zaman doğurur, belli bir zamanı var mıdır sorusudur? Düşünülenin aksine kediler yılda bir defa değil 3 kez doğum yapabilirler. Her doğumda ise ortalama 2 ila 5 yavru arasında değişen sayıda doğururlar.

Kedi doğumu ile ilgili merak edilen bir diğer konu ise kediler kaç günde doğurur sorusudur. Doğum başladıktan sonra bu süre 24 saat civarındadır. Kedi dostlarımız doğumda içgüdüsel olarak izbe veya gizli yerleri tercih ederler. Bu sebeple kedi dostumuzun evinizde daha önce uyuduğu gizli bir yer varsa burayı doğum için hazırlayabilirsiniz.

Kedilerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir

Bu sevimli dostlarımızın hamile olduğunu gösteren bazı ipuçları işaretler görülür. Kedilerde hamilelik belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kedilerin meme uçlarında büyüme görülür. Gebeliğin on beşinci ve on sekizinci günlerinde meme uçlarında pembeleşme ve şişme olur. İçlerinden sütlü bir sıvı da gelebilir. Ancak meme uçları kızgınlık döneminde de şişebileceği için tek bu belirtiyi tek başına hamilelik belirtisi olarak almak doğru olmaz.
  • Kedinin şeklinde değişim olur. Yandan bakıldığında sırtında hafif bir kavis ve yuvarlaklık yanı sıra çıkıntılı bir karın görünür.
  • Anne adayı kedi dostlarımız doğum yapmadan önce yavrularının gelişine hazırlık için güvenli bir yer aramaya başlar. Sessiz ve gizli bir yerde zaman geçirip, burayı yumuşak hale getirmek için de kıyafet istifleyebilir.
  • Ayrıca belli bazı yiyecekler için istek ve sabah bulantıları gibi durumlar da gösterebilirler.

Kedi hamileliğinin tespiti kolay değildir. En doğru teşhis için veteriner hekime danışman gerekir.

Kedilerin Doğumu Nasıl Olur

Doğum yaklaşırken anne adayı kedilerin rahatsız edilmeyecekleri bir yer aramaları göze çarpar. Kedilerin doğumunu kolaylaştırmak için önceden bir yer hazırlamanızda fayda vardır. Gelecek yavruların ve annenin rahat etmesi için yeterince büyük olmasına da dikkat edin.

Sıcak, sessiz bir köşedeki kapaklı bir kutu kedi doğumu sürecinde onun rahat etmesini sağlayacaktır. Doğumda ve sonrasında 21 veya 22 derece sıcaklık uygundur. Çünkü yeni doğan yavrular ilk günlerde sabit oda sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. Doğrum öncesinde kedi dostumuz daha az yiyebilir veya yemeyi tamamen de kesebilir. Ancak susaması artacaktır ve normalden daha fazla su içecektir.

Kedilerin doğum süreci 24 saat civarındadır. Ancak bu süreyi aşarsa kendi dostumuzun ve yavruların sağlığı için veteriner hekime gitmeniz önemlidir. Yavru kediler kör ve sağır şekilde doğarlar. Sekizinci günden itibaren gözleri açılmaya ve on ikinci günden itibaren de seslere karşı tepki vermeye başlarlar. Doğumdan iki hafta sonra da tam anlamıyla görür ve duyarlar.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.