Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kedilerde Çiftleşme Hakkında Bilinmesi Gerekenler
13.12.2023

Kedilerde Çiftleşme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kızgınlık döneminde dişi ve erkek kediler, birbirlerinden farklı belirtiler gösterir. Genellikle dişi kediler, acı acı miyavlar, poposunu ve kuyruğunu kaldırır. Ayrıca bu dönemde dişi kediler, evden kaçma eğilimlerinde de olabilir.

Erkek kediler ise kızgınlık dönemine girdiğinde, idrarla yer belirleme, bağırma, huzursuzluk ve saldırganlık gibi belirtiler gösterir. Böyle bir durumda veteriner hekim ile görüşüp, kedi dostumuzun çiftleştirilmeye hazır olup olmadığı hakkında bilgi alabilirsiniz.

Kediler Çiftleşmeye Ne Zaman Hazır Olur?

Uzmanlar tarafından kedilerin çiftleşme yaşı oldukça tartışmalı bir konu olsa da, genellikle ilk 6 ay kedilerin çiftleştirilmesi önerilmez. Ayrıca çiftleştirme konusunda dişi ve erkek kediler için farklı şekilde karar verilebilir. 7 ila 11 ay arasında olgunluğa erişen erkek kediler, çiftleşmek için çoğu zaman hazırdır. Ancak bu durum dişi kediler için geçerli değildir.

Dişi kediler, östrus yani kızgınlık döneminin herhangi bir gününde çiftleşmeye hazır olur. Dişi kedilerde kızgınlık döneminin süresi ise değişmekle birlikte genelde bir ile üç hafta arasında seyredebilir. Eğer dişi kedi dostumuz kızgınlık dönemine girdiğine dair, acı acı uluma, miyavlama gibi çeşitli belirtiler sergiliyorsa bir veteriner hekime başvurarak, çiftleştirme için hazırlıklara başlayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra kedilerin çiftleşmesi konusunda mevsimlerin de önemi bulunur. Çiftleşme mevsimlerinin yaşanılan bölgedeki iklim koşullarıyla doğrudan ilişkisi vardır. Ancak genel olarak kediler, ocak, mart, ağustos ve ekim aylarında üreme dönemine girer.

Dişiler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır?

Dişi kediler, sıklıkla çiftleşmenin ardından bulunduğu konumu değiştirmeye, yerde yuvarlanmaya ve sırt gibi belli bölgelerini yalamaya başlar. Yapılan araştırmalar sonucunda bu davranış kalıplarının nedeni tam olarak belirlenemese de, dişi kedilerin bu hareketleri erkek kedinin kokusunu üstünden atma çabası ile yaptığı söylenebilir. Dişi kedilerde yumurtlama başladığında hormonal bir tepki olarak da yuvarlanma gibi farklı hareketlerin sergilenebileceği de belirtilir.

Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar?

Çiftleşme öncesinde dişi ve erkek kediler farklı davranışlar sergileyerek, birbirine kur yapar. Çiftleşme eylemi ise saniyeler içinde tamamlanır. Erkek kediler çoğunlukla çiftleşme eyleminin ardından dişi kedinin yanından uzaklaşır.

Erkek kedilerin içgüdüsel olarak sergiledikleri bu davranışın nedeni, yavrular doğduğunda onların bakımında herhangi bir etkilerinin olmayacağını göstermektedir. Ancak dişi kediler yeniden bir çiftleşme isteğinde bulunduğu takdirde, erkek kediler onlara yaklaşacaktır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.