Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kediler Neden Kusar?
13.12.2023

Kediler Neden Kusar?

Ancak kediler neden kusar sorusunun tek cevabının bu olduğunu varsaymak da dikkatsizlik olur. Evet, tüy yumağı kedilerde kusmaya neden olan doğal bir etkendir. Çünkü kediler kendilerini yalayarak temizler. Bu temizlik esnasında tüylerini yutabilirler. Tükürme gibi bir yeteneğe sahip olmadıklarından da yutulan tüyler karınlarında birikir.

Tüylü dostlarımız da bu biriken tüy toplarını kusarak dışarı atar. Eğer kedi dostumuzu düzenli olarak fırçalarsanız kürkündeki ölü tüyleri toplayarak yutmasına engel olabilirsiniz. Kedilerin temizlik yaparken tüy yutmasından başka kedi kusması nedenleri ise şunlardır;

Merak

Kediler çok meraklıdır. Dışarıya çıkan kediler bahçedeki otları ve diğer besinleri yiyebilir. Evde de olsalar yere düşen besin parçalarını ya da buldukları bir şeyleri yemeyi deneyebilirler. Çim halı veya tuvalet kâğıdı gibi maddeler kedilerin sindirebileceği birçok şeyden sadece birkaçıdır. Kusma koruyucu bir reflekstir. Kediler böyle şeyler yediklerinde yabancı maddeleri kusarak dışarı atar.

Çok Hızlı Yemek

Kedilerde bazı nedenlerden ötürü hızlı yeme sorunu yaşanabilir. Yemeğini başka kedilerin alacağını sanması, stres ve bazı diğer nedenlerden dolayı hızlı yiyen kedi yemeğin hemen ardından kusabilir. Kedi dostumuzu gözlemleyerek eğer hızlı yiyorsa yavaş yemesi için onu teşvik etmelisiniz. Yemek yerken onu strese sokan nedenler varsa tespit edip ortadan kaldırmak, bu durumu engeller.

Mama Değişimi

Sürekli farklı mamalar yemek mide sorunlarına neden olabilir. Kuru mamadan yaş mamaya geçen kedilerde de kusma görülebilir. Bu sebeple mama konusunda dikkatli ve özenli olmalısınız. Eğer mama değişikliğinden sonra kusma oluyorsa eski mamaya dönmenizde fayda vardır.

Kedi Parazitleri

Sindirim sisteminde ortaya çıkan parazitler de kusmaya neden olur. Bu en ciddi durumlardan birisidir. Böyle bir durumda hemen veteriner hekime başvurmak gerekir. Kedim kusuyor diyorsanız dışkısına mutlaka bakmalısınız. Dışkıda kurtçuk varsa kusma sebebi parazit olabilir ve ilaçla tedavi edilmesi gerekir.

Kedi Dostlarımızın Kusması Ne Zaman Ciddiye Alınması Gerekir?

Genel bir kural olarak kedi dostlarımız ayda 1 veya 3 kez kusuyorsa bunu normal kabul edebilirsiniz. Ancak 2 veya 3 gün boyunca günde 2 kez kusma oluyorsa bunu ciddiye almalısınız. Kan kusmak gibi bir durum yaşandığında ise acilen veteriner hekime gitmek gerekir. 

Kedi dostlarımızın kusmuğunu ve dışkısını mutlaka kontrol etmelisiniz. Bir sorun olduğunu düşünüyorsanız gene veteriner hekime götürmenizde fayda vardır. Kedilerde kusama ne zaman endişe vericidir, diye merak ediyorsanız da;

  • Kedi dostumuz yemek yemeği bırakırsa,
  • Sürekli, mide ağrısı çekiyorsa,
  • Devamlı öğürme oluyorsa,
  • Kusmuğa kan karışmışsa,
  • Günde 3 kereden fazla kusuyorsa, tehlikeli bir durum olma olasılığı yüksektir diyebiliriz.

Yavru kedi kusması da büyük kediler gibi aynı sebeplere bağlı olabilir. Ancak onların bünyeleri daha hassas olacağından daha sıkı gözlemlenmesinde fayda vardır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.