Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Muhabbet Kuşu Hastalıkları
13.12.2023

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Öğretilen bazı kelimeleri söylemesi de bu kuşları daha ilginç hale getirir. Genellikle cılvıl cıvıl ve canlı olan bu evcil dostlarımızı sakin ve sessiz bir şekilde tüneğinde görürseniz, hasta olabileceğini düşünmenizde fayda vardır. Muhabbet kuşları her evcil hayvan gibi iyi bakılmadığında veya beslenmediğinde hastalanabilirler.

Muhabbet Kuşu Hastalıklarının Sebepleri Çok Değişik Faktörlere Dayanabilir

  • Yeminin taze olmasını,
  • Kalitesiz yem kullanılması,
  • Suyunun temiz olmaması veya sık değiştirilmemesi,
  • Kafesinin temizlenmemesinden kaynaklanan kafesteki pisliklerden enfeksiyon kapması,
  • Bakımlarının zamanında ve doğru şekilde yapılmaması,
  • Tırnak ve gaga bakımlarının yapılmaması,
  • Tüylerinin temizlenmesine bağlı olarak içerisinde mikroorganizamalar barınması,
  • Temiz hava alamaması, gibi birçok sebeple kuş hastalıklarına yakalanabilir.

Sıklıkla Karşılaşılan Muhabbet Kuşları Hastalıkları ve Belirtileri

Muhabbet kuşu hastalık belirtileri yakalandıkları hastalığa göre değişebilir. Hasta olduğunu düşündüğünüz kuşunuzu tedavi için mutlaka veteriner hekime götürmenizde fayda vardır. Sıklıkla karşılaşılan muhabbet kuşları hastalıklarını ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Mantar Hastalığı: Muhabbet kuşu mantar hastalığı bulaşıcı olması sebebi ile hemen önleminin alınması gerekir. Tüy dökülmesi, tüylerde bit varmış gibi gözükmesi, kızarıklık ve pullanma gibi belirtileri vardır.

Sindirim Bozukluğu: Doğru beslenmemenin yanı sıra sağlıksız yemler verilmesi de kuşların sindirim sistemini bozabilir. Hasta olan kuşların karnının altındaki damarlar yeşil renk alır. Yine aynı bölge de kızarıklık ve hafif kanama meydana gelir.

İshal: Muhabbet kulu ishal sorunu iki nedene dayanabilir. Gıdaya bağlı ya da mikrobik ishal şeklindedir. Muhabbet kuşu ishal tedavisi bu iki neden göre değişir. Gıdaya bağlı ise beslenme programı düzenlenmesi gerekir. Bu süreçte mama ve yumurta verilmez, ince yemler ve yulaf verilir. Ayrıca başka bir yemlikte de haşlanmış patates bulundurulmalıdır. İshal olan kuşların kafesleri sıklıkla temizlenmelidir. Mikroba ishalde ise ilaç tedavisi uygulanması gerekir. Kuşun ishal sebebi ile kaybettiği suyu geri kazanması içinde marul ve ıspanak yaprakları kafes asılmalıdır.

Solunum Yolu Hastalıkları: Kuşlarda enfeksiyona bağlı olarak solunum yolu rahatsızlıkları olabilir. Evcil dostumuz nefes alırken zorlanır. Boğazı tıkalı olan kuşlar, sürekli ağızlarını açıp kaparken kuyruklarını da çok fazla sallarlar. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Ayrıca suyuna vitamin ve ilaç da eklenmelidir. Bronşit de kuşlarsa görülen başka bir solunum yolu hastalığıdır. Bu minik dostumuzun ateşinin yükselmesi ilk belirtiler arasındadır. Çok sık nefes alması, nefes alırken de duyulan sesler kuşun bronşit olduğuna işaret eder. Bu minik dostlarımızda görülen bir diğer solunum yolu rahatsızlığı ise astımdır. Bu durumda kuşlar ötmez ya da ötüş kalitesi çok düşer. Bu durum genellikle bronşitin uzun sürmesinden dolayı ortaya çıkar.

Çiçek Hastalığı: Muhabbet kuşları için en tehlikeli hastalıklardan birisi de çiçek hastalığıdır. Ne yazık ki ölümle sonuçlanma olasılığı yüksektir. Ancak doğru bir tedavi ve ilaçla bu hastalık önlenebilir. Bulaşıcıdır. Kuşların göz çevresi, gaga veya ayaklarında görülür.

Romatizma: Bu rahatlıkta kuşlar tüneklerinde tutunamazlar ve sürekli düşerler. Yürümekte zorluk çekip, düştüklerinde de ayağa kalkmakta zorlanırlar. Yüksek nem oranı olan yerde kafeslerinin olması, serin ve rutubetli yerler, banyo yapıp geceyi nemli ya da ıslak tüylerle geçiren kuşlarda sıklıkla görülür.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.