Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Köpeklerde Hamilelik Süresi
13.12.2023

Köpeklerde Hamilelik Süresi

Bu süreçte veteriner hekimin desteğini almak ve kontrollerini aksatmamak önemlidir.

Köpeklerde hamilelik süresi 56 ile 70 gün arası sürer. Bu süre köpeğin yaşı, ırkı ve beden büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Stres dışında büyük davranış değişiklikleri gözlenmez. Hamilelik süreci başlar başlamaz aşırı yeme eğilimi göstermeyen köpeklerin, hamileliğin son 3 haftasında öğünlerini sıklaştırabilirsiniz.

Öğün sıklaştırmak, porsiyon artırmaktan daha etkili bir besleme yöntemidir. Son haftalara yaklaşıldığı zaman daha fazla uyumaya başlayan köpeklerin, uyudukları alanın daha konforlu hale getirilmesi gerekir.

Yeni Yavrular İçin Nasıl Hazırlık Yapılır?

Hamilelik süresi boyunca köpek dostumuzun sağlıklı beslenmesini sağlamak dışında yapabileceğiniz fazla bir şey yoktur. Yorucu geçen doğum sürecine hazırlanabilmesi için köpeğinizi egzersiz yapmaya yönlendirebilirsiniz.

Doğumdan önceki günlerde köpekler dürtüsel olarak yatağını eşelemeye başlar. Bu davranışı doğum için yuva yapmaya çalıştığını gösterir. Bu süreçte ona kapalı bir yer sağlayarak onu rahatlatabilirsiniz.

Rahat girip çıkabileceği bir kutu veya bir oyun havuzu olabilir. Köpeğin yavruları için yuva olarak kullanacağı bu kutuya, kullanmadığınız havlu ve çarşafları koyabilirsiniz. Eşyaların doğum sırasında kirleneceğini ve tekrar kullanılamayacağını dikkate almanız gerekir.

Doğum Başlıyor mu?

Kısa geçen hamilelik sürecinden sonra doğuma günler kala heyecan büyür. Minik yavru köpeklere kavuşma heyecanı hem anne köpeği hem ve ev ahalisini tatlı telaşları sürükler. Köpeklerde de doğumun başladığına işaret eden belirtilere rastlanır. Bu belirtilerden bir tanesi köpeğin vücudundaki sıcaklık değişimidir.

Köpeklerin normal şartlardaki vücut ısısı ortalama 38.4 derece civarındadır. Doğum başlamadan hemen önce vücut ısısı 37.8 derecenin altına düşer. Sık sık idrara çıkma ihtiyacı, nefes alıp verme temposunun artması, huysuz bir şekilde yuvasını kazma girişimi ve koyu yeşil renkli akıntı doğumun başladığına işaret eder. Bu durumda plasenta ayrılmış ve köpek doğuma hazır haldedir. Koyu yeşil renkli akıntı görüldükten birkaç saat sonra hala doğum gerçekleşmemiş ise veteriner hekiminizden yardım almanız gerekir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.