Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Köpeğinizi Kısırlaştırmanın Avantajları ve Dezavantajları
13.12.2023

Köpeğinizi Kısırlaştırmanın Avantajları ve Dezavantajları

Günümüzde birçok köpek sahibi, kısırlaştırmanın avantajlı olup olmadığı üzerine araştırmalar yapar. Dişi ve erkek köpeklere yönelik uygulanabilen kısırlaştırma işlemi için göz önünde bulundurulması gereken pek çok faktör bulunur. Bu faktörlerden en önemlisi ise onların yaşı ve cinsiyetidir.

Erkek ve dişi köpekler için önerilen kısırlaştırma kriterleri farklı olsa da uzman veteriner hekimler tarafından önerilen uygun kısırlaştırma zamanı 4 ve 6 ay arasında değişir. İlk üç ayda köpeklerin kısırlaştırılması, daha sonra sağlık sorunlarına yol açabileceği için tavsiye edilmez. 

Ancak oldukça tartışmalı olan bu konu, belirli durumlara göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle büyük köpek ırkları, küçük ırklara oranla daha geç olgunlaşır. Bu nedenle sevimli dostumuzu kısırlaştırmaya karar verdiğiniz zaman, veteriner hekim operasyon için en uygun zamanı belirleyecektir. 

Kısırlaştırmanın Avantajları Nelerdir?

Köpek sahiplerinin en çok sorduğu sorulardan biri de, kısırlaştırmanın avantaj ve dezavantajlarıdır. Köpekleri kısırlaştırmanın dişi ve erkek köpekler için farklı avantajları bulunur. Genel olarak köpeklerin dört yaşına gelmeden önce kısırlaştırılması çeşitli sağlık sorunlarının önüne geçer.

Dişi köpeklerin kısırlaştırılması, meme, rahim ve yumurtalık gibi kanser çeşitlerinin gelişme olasılığını azaltır. Erkek köpeklerin kısırlaştırılması ise testis tümörlerini ve prostat problemlerini önler. Aynı zamanda kısırlaştırma işlemi erkek köpeklerde, fıtık gibi hastalıkların gelişme ihtimalini azaltır. Bunun yanı sıra kısırlaştırma ile birlikte, kızgınlık döneminde huzursuz olan köpekler sakinleşerek, rahatlar.

Kısırlaştırma operasyonu sonrasında köpeklerin idrarla bölgesini belirleme durumu ortadan kalkar. Üstelik veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen kısırlaştırma operasyonu oldukça güvenli bir işlemdir ve genellikle herhangi bir risk barındırmaz.

Kısırlaştırma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Köpeği kısırlaştırma operasyonu geçiren kişilerin, işlem sonrasında dikkat etmesi gereken bazı faktörler bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kısırlaştırma operasyonundan sonra evde onların rahat edebileceği bir alan oluşturulmalıdır.
  • Operasyon sonrasında köpeklerin beslenmesi için anestezi etkisinin geçmesi ve veteriner hekim tarafından belirtilen sürenin dolması beklenmelidir.
  • Operasyon bölgesini yalamasını engellemek için koruyucu yakalık kullanılmalıdır.
  • Operasyon bölgesi ve kesiler düzenli olarak kontrol edilmeli, akıntı, kızarıklık, şişlik gibi bir durumlarda iltihap riskine karşı veteriner hekime başvurulmalıdır.
  • Dikişlerinin açılmaması için ilk birkaç gün köpek dostumuzun çok fazla hareket etmesi ve koşması mümkün olduğunca önlenmelidir.  

Bu gibi faktörlere dikkat edildiği takdirde, kısırlaştırma sürecini başarılı bir şekilde atlatacaklardır. Operasyon sonrası köpeklerde eskiye oranla sakinleşme durumlarının yaşanabileceği ve düşük bir ihtimal de olsa köpeklerin karakterlerinde değişimler olabileceği ise unutulmamalıdır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.