Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kedilerin Kısırlaştırılması ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey
14.12.2023

Kedilerin Kısırlaştırılması ile İlgili Bilmeniz Gereken Her Şey

Bu nedenlerin başında da kedi dostlarımızın sağlığı gelir. Kedilerde aile ilişkileri geçerli olmadığından kendi doğurdukları erkek kedilerle bile çiftleşebilirler. Üreme odaklı çiftleşme sıklığı nedeniyle kedilerde bazı hastalıklar oluşabilir.

İnsanların kendi yaşamsal çıkarlarına göre düzenledikleri modern şehir hayatında plansız yavrular maalesef olumsuz durumlar yaratır. Bu sebeplerden dolayı kedi kısırlaştırma operasyonu faydalı bir operasyondur. Üstelik kedi sağlına da birçok olumlu etkisi vardır. Kedilerin kısırlaştırmasını sağladığı faydaları şöyle sıralayabiliriz;

  • Kızgınlık dönemindeki sorunlar ortadan kalkar.
  • Çiftleşme isteğinden kaynaklanan sıkıntılar yaşanmaz.
  • Yumurtalık kanseri, meme tümörü ve rahim kanseri gibi ciddi hasatlıklar önlenir.
  • Kısırlaştırılmış kediler daha sağlıklı olur ve daha uzun yaşar.
  • Prostat sorunu ve testis kanseri riski ortadan kalkar.
  • Kedilerin evden kaçma, pencereden atlama gibi riskleri önlenir.

Kedi Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?

Kedi kısırlaştırma operasyonunun amacı üreme yeteneğini cerrahi yöntemlerle sonlandırmaktır. Dişi kedilerin rahmi ve yumurtalıkları alınarak erkek kedilerin testisleri alınarak kısırlaştırma sağlanır. 6 aylıktan sonra 2 buçuk kiloyu geçmiş olma şartıyla tüm kediler kısırlaştırılabilir. 

Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonları daha basit ve daha kısadır. Dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonları daha uzun ve biraz daha zordur. Kedilerin kısırlaştırma operasyonları anestezi altında yapılır. Operasyon 20 ile 60 dakika arasında tamamlanır.

Kedi dostumuz operasyondan kısa bir süre sonra taburcu edilir. Erkek kedilerde dikiş atılmasına gerek olmaz. Dişi kedilerde karın bölgesinde dikiş olur. Dişi kediler bu dikişleri çıkarmaya çalışabilir. Bunun için önlem almak gerekir.

Dişi kedilerin kızgınlık dönemini yaşamaması için yumurtalıklarının ve rahimlerinin birlikte alınması gerekir. Operasyon sonrası iyileşme süresi on gündür. Kısırlaştırma operasyonun kedi bir kez doğurduktan sonrası yapılması çok daha sağlıklıdır.

Kısırlaştırmanın Yararları Zararlarını Nasıl Dengeler, Kedilerde Ne Gibi Değişiklikler Olur

Kısırlaştırılan kediler kızgınlık dönemine girmezler. Bu nedenle de dışarı çıkıp çiftleşme peşinde olmazlar. Daha az hareket ettiklerinden kilo sorunu yaşayabilir, biraz kilo alabilirler. Bu nedenle de kısırlaştırmış kediler için özel mamalar tercih edilir.  

Genel olarak kısırlaştırılan kedilerin davranışlarında ve psikolojilerinde pek bir değişim olmaz. Bazı durularda mesela geç kasırlaştırılan kedilerde battaniye ile çiftleşmeye çalışma gibi davranışlar görülebilir.

Dişi kediler muayyen dönemlerinde daha şefkatli ve sevgi dolu olurlar. Kısırlaştırıldıktan sonra bu durum biraz değişebilir. Kediler kısırlaştırılma sonrası daha az dışarı çıkabilir ve daha fazla yemek yiyebilirler. Genel olarak kısırlaştırma kedilerde olumsuz değişikliklere neden olmaz. Kısırlaştırma operasyonu hem kedilere hem de kedilerle birlikte yaşayan kedi severlerin daha sağlıklı ve daha huzurlu bir yaşam sağlar.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.