Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı ve Sonrasında Alınacak Önlemler
13.12.2023

Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyatı ve Sonrasında Alınacak Önlemler

Özellikle operasyon sonrasındaki ilk gün oldukça önemlidir. Bu süreçte onların dinlenebileceği, sakin ve sessiz bir alan oluşturmanız faydalı olacaktır.

Operasyon üzerinden ortalama 4 ila 6 saat geçtikten sonra ona az miktarda mama ve su verebilirsiniz. Operasyon sonrasında alınan önlemler, kedi dostumuzun kısa sürede sağlığına kavuşmasını sağlayacaktır.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı İçin Karar Nasıl Verilir?

Kedi sahiplerinin, kısırlaştırma konusunda karar verirken operasyonun avantaj ve dezavantajları üzerinde düşünmesi önemlidir. Genel olarak güvenli bir operasyon olan kısırlaştırmanın, çeşitli komplikasyonlara sebep olma riski oldukça azdır.

Sağlığında operasyona engel olacak herhangi bir problem yoksa belli bir yaşa geldiğinde kısırlaştırma ameliyatı yaptırabilirsiniz. Kısırlaştırma; dişi kedilerde, üreme problemleri gibi çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını önlerken, erkek kedilerse ise testis ve prostat ile ilgili hastalıkların oluşmasını engeller. Aynı zamanda kısırlaştırma işlemi ile kedilerin kızgınlık dönemlerindeki olası huzursuzluk ve saldırganlık durumları da son bulur.

Ameliyattan Önceki 24 Saat

Kısırlaştırma operasyonundan önceki gün, veteriner hekimlerin belirlediği saat aralığından sonra kedilerin bir şey yememesi ve içmemesi gerekir. Ameliyatın başarılı ve kolay bir şekilde gerçekleşmesi açısından, onların midesinin boş olması oldukça önemlidir. 

Operasyon sırasında kedilere verilecek anestezi miktarı, kedilerin kilolarına göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle her zaman, operasyon öncesinde veteriner hekim ile görüşmek ve detaylı bilgi almak önemlidir.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Sonrası Alınacak Önlemler

Kedilerde kısırlaştırma ameliyatı sonrasında kısa vadede ve uzun vadede alınması gereken önlemler bulunur. Bu önlemler ise şu şekildedir:

  • Kısırlaştırma operasyonu sonrasında onlar kendine gelmeden önce, dikiş yerlerini yalamasın diye koruyucu yakalık takılmalıdır.
  • Operasyon sonrasında kedi dostumuza yemek ve su vermeden önce anestezinin etkisinin geçmesi için birkaç saat beklenilmesi tavsiye edilir.
  • Kısırlaştırma sonrasında onun evde rahat edebileceği sessiz sakin bir alan oluşturmanız faydalı olacaktır.
  • Kısırlaştırma operasyonu olan kedi eğer dişi ise, kısırlaştırma sonrasındaki veteriner hekimin reçete ettiği antibiyotik tedavisini düzenli bir şekilde uygulamanız gerekir.
  • Operasyon sonrasında ise operasyon bölgesini düzenli olarak kontrol etmeli ve olağandışı bir durum gelişirse veteriner hekime başvurmalısınız.
  • Kedi dostumuz koşarken ya da yüksek yerlere çıkıp, atlarken dikişlerin açılma olasılığı bulunur. Bu nedenle operasyon sonrasındaki ilk birkaç gün onun çok fazla hareket etmemesine özen göstermelisiniz.
  • Kedilerin operasyon sonrasında belli bir süre boyunca yıkanmaması gerekir.

Bu gibi faktörlere dikkat edildiği takdirde, kediler operasyon sürecini en iyi şekilde atlatarak, kısa süre içinde sağlığına kavuşur.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.