Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kediler Neden İshal Olur?
13.12.2023

Kediler Neden İshal Olur?

İshal, dışkı miktarından normalden daha sulu olması durumudur. Ancak kedilerin dışkıları da yedikleri şeylere göre değişir. Bu açıdan durumu doğru anlamak önemlidir. İshal belirtileri için onların tuvalet kutularına bakabilirsiniz. Ayrıca normalde temiz olan kedilerin vücudunda ve tüylerinde tuvalet lekelerini de görebilirsiniz. Sık görülen bu hastalıkta kedim ishal oldu ne yamalıyım diye panik yapmadan önce durumunu anlamak önemlidir.

Kediler Neden İshal Olur?

Kediler neden ishal olur, sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Ancak çoğu zaman bu durum yedikleri ile alakalıdır. Kediler özellikle yaşlarına ve durumlarına uygun kedi mamalarını tüketmelidirler. İnsanların yediği yemeklerden yiyen kedilerde ishal en sık görülen rahatsızlıktır. Kedi dostlarımız meraklı doğaları gereği sizlerin yediği yemeklerin tadına bakmak isteyebilirler. Sevimli suratlarına karşı dayanmak zor olabilir. Ancak azda olsa kedilere asla yediğiniz yiyeceklerden vermemelisiniz. Beslenmesinde sadece onlar için özel olarak üretilen mamalar tercih edilmelidir.

Kedilerde İshale Yol Açan Diğer Faktörler

Kedilerde ishal tedavisi için ilk önce ishale neden olan durumu tespit etmek ve ortadan kaldırmak gerekir. Genellikle ishal nedenleri şu şekildedir;

  • Mikrobik sebeplere dayalı ishal; Bazı parazitler bu evcil dostlarımızın bağırsaklarına zarar verebilir. Olası enfeksiyonlarda kedi dostlarımızda ishale neden olabilir. Özellikle bu durum genç ve yavru kedi ishal nedenlerinin başındadır. Bu tarz ishallerde ilaç tedavisi gerektiğinden veteriner hekime gidilmesinde fayda vardır. İç ve dış parazit aşısı olmayan dostlarımızda ishal sıklıkla görülür.
  • Beslenme düzeninin değişmesine bağlı ishal; Kediler bazen yememeleri gereken yiyecekleri gizli gizli yiyebilirler. Özellikle ip, kumaş gibi materyalleri oynarken yutabilirler veya yiyebilirler. Bu tarz yabancı maddelerden kurtulmak için metabolizmaları ishal olarak tepki verebilir. Bu tarz yabancı maddeleri yemek alışkanlığı genellikle beslenme düzeninde değişiklik olduğunda ortaya çıkar. Yani öğünleri azaldıysa, maması veya beslenme saati değişti ise görülebilir. Ayrıca bozuk gıdalar ve sütler de ishal olmalarına neden olabilir.
  • Strese bağlı ishal; Stres insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımıza da zarar verir. Strese bağlı kedilerde ciddi bağırsak sorunları olabilir.
  • Metabolik hastalıklar dayalı ishal; İshal bazen bazı hastalıklarında belirtisi olabilir. Karaciğer rahatsızlıkları, pankreas hastalıkları, salgı bezi hastalıkları, organ yetmezliği, bağırsak veya midede tümörlerde ishale neden olabilir. Uzun süren ve geçmeyen ishalde mutlaka veteriner hekime danışmakta fayda vardır.

Kedilerde İshal Belirtileri

Kedi dostçalarımızdaki ishal durumu dışkılarından anlaşılır. Ancak bazı belirliler bu durumu önceden tespit etmenize yardımcı olur.

  • Karınları yemek yemedikleri halde dahi şişse,
  • Dışkı rengi normal halinden daha koyu ve daha cıvıksa,
  • Halsizlik, iştahsızlık ve kilo kaybı varsa,
  • Yüksek ateşi varsa,
  • Kum kabı dışında başka bir yere dışkı yapıyorsa, dikkatli olunması gerekir.

Kedilerde İshal Tedavisi Nasıl Olur?

Bu sevimli evcil dostlarımızda ishal sıklıkla karşılaşıldığı için kedisi olan herkes kedilerde ishale ne iyi gelir ve kedi ishali nasıl geçer sorularını sorar. İlk adımda ishale neden olan sorunu tespit edilmeli ve durum ortadan kaldırılmalıdır. Sonrasında da minik dostumuzun kaybettiği sıvıyı ve elektrolitleri tekrar yerine koymak gerekir. Bu nedenle bol su içerilmelidir. Yavru kedi ishal evde tedavisi yerine veteriner hekime gitmekte fayda vardır. Ayrıca yanınızda taze dışkı örneği de götürürseniz, bu hastalığa neden olan durum daha net anlaşılır.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.