Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
14.12.2023

Kedilerde Grip-Nezle Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedi gribi olarak da adlandırılan kedilerde solunum yolu hastalığı, her yaştan kedide görülebilir. Aşılanmamış kedilerde, yavru kedilerde ve özel ırk kedilerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Kedi gribi; göz, burun ve ağız akıntısı yolu ile bulaşabilir. Ayrıca kirli su ve yemek kapları da hastalığın yayılmasında etkili olabilir. Kedi gribine Feline Herpes Virus 1 (FHV-1) ve Feline Calicivirus (FCV) virüsleri neden olur. Bu virüslere yönelik aşı seçenekleri vardır. 

Kedi dostlarımız da tıpkı bizler gibi üst solunum yolu virüslerinden etkilenebilir. Aşı ve hijyen virüslere karşı etkin koruma sağlar. Kediler temas ettikleri kedi arkadaşlarından ve hijyeni sağlanmamış ortamlardan grip virüsü kapabilir. Kedi gribinin semptomları insan gribinin semptomlarına benzer. Kedi gribinin klinik belirtileri şunlardır;

  • Hapşırma
  • Öksürme
  • Akan gözler
  • Burun akıntısı
  • İştah kaybı
  • Dil ülserleri

Kedi Gribi Nasıl Teşhis Edilir Ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kedi dostumuzda bu tür belirtiler varsa hemen veterinere başvurmalısınız. Veterinerde klinik belirtilere bakılır ve fiziki muayene yapılır. Gerektiğinde viral kültür testi için kedinin ağzından örnek alınabilir.

Doğru tanı için kültür testinin sonuçlarına bakılabilir. Bazı enfekte kediler hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu kediler taşıyıcı olarak virüsü yayabilir. Kedi gribine yakalanmış tüm kediler potansiyel taşıyıcı olarak da görülür. 

Kedi dostlarımızda grip teşhis edildikten sonra hastalığın evresine göre çeşitli tedaviler uygulanır. Hafif gripte semptomatik rahatlama sağlamak için burun ve gözlerin temizlenmesi ve temiz tutulması yeterlidir. İkinci evre bakteriyel semptomlar görülüyorsa antibiyotik tedavisi tercih edilir ve kedinin rahat nefes almasına yardımcı olmak için mukolitikler kullanılır. Hastalık kötüleştikte dehidrasyon meydana gelebileceğinden bu durumda yemek yemeye teşvik önemlidir. Üçüncü evre ilerlemiş gripte kedinin gözlem altında tutularak tedavi edilmesi gerekir.

Kedi Gribini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Aşılama elbette tüm hastalıklar için birinci derecede önemlidir. Ancak aşılama da kedi dostunuzun enfekte olmasını engelleyemeyebilir. Her koşulda dezenfektasyona önem vermek gerekir. Kedilerin yaşam alanları mutlaka hijyenik olmalıdır. Her gün mama ve su kapları temizlenmelidir. Enfekte bir kediyle yakınlaşması önlenmelidir. Çok kedili evlerde enfekte kedi izole edilmelidir.

Yavru kedilerin ağız, burun ve göz çevresi her zaman temizlenmelidir. Akıntı görüldüğünde veterinerden yardım alınmalıdır. Kedi gribini önlemek için tıpkı kendinize aldığınız önlemler gibi hijyen ve temizlik odaklı önlemler almalısınız. Kedi dostumuzun yaşam alanlarını sürekli dezenfekte etmelisiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.