Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
14.12.2023

Kedilerde Antibiyotik Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi dostlarımız da tıpkı bizler gibi virüs, bakteri, parazit ve mantarlardan enfekte olabilirler. Enfeksiyon kapmak insanlarda olduğu gibi evcil dostlarımız arasında da yaygındır. Kedilerde en çok görülen enfeksiyonları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Cilt enfeksiyonları,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Yumuşak doku enfeksiyonları,
  • Solunum yolu enfeksiyonları,
  • Kemik enfeksiyonları,
  • Akciğer ve karaciğer enfeksiyonları,
  • Diş ve diş eti enfeksiyonlarıdır.

Enfeksiyonların tedavi edilmesinde antibiyotik kullanımı yaygındır. Ancak antibiyotik tedavisine sadece veteriner karar verebilir. Enfeksiyonun çeşidi ve yeri belirlendikten sonra doğru antibiyotik tercih edilir.

Enfeksiyon türüne göre reçete edilen antibiyotik çeşitleri ise şunlardır;

Amoxicillin: Kedilerin bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde tercih edilen geniş spektrumlu bir antibiyotiktir.

Cephalexin: Cilt ve yumuşak doku enfeksiyonlarında, idrar yolu enfeksiyonlarında, solunum yolu ve kemik enfeksiyonlarında sıklıkla tercih edilen yan etkisi az olan bir antibiyotiktir.

Clindamycin: Ağız içindeki, ciltteki ve kemiklerdeki enfeksiyonlara karşı hızlı etki eden bir antibiyotiktir. Yavru kedilerde sıklıkla tercih edilir.

Enrofloxacin: Prostat, idrar yolu, karaciğer, akciğer, solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Metronidazole: Diş eti enfeksiyonlarının ve gastrointestinal enfeksiyonların tedavisinde tercih edilir.

Kedilere Antibiyotik Nasıl Verilir?

Veteriner tarafından reçete edilen antibiyotik hap, merhem ya da iğne şeklinde olabilir. İğneyi veterinerde yaptırmak gerekir. Hapın kullanım şeklini de veteriner tarifine göre uygulamalısınız. Mamaya ekleyerek ya da kedi dostumuzun ağzını zorlamadan açarak verebilirsiniz.

Veteriner antibiyotik reçete ettiğinde mutlaka yan etkilerini sormalısınız. Çünkü eğer evde antibiyotik verecekseniz yan etkiler konusunda bilgi sahibi olmanız önemlidir. Ciltte döküntü, ateş, ishal, kusma gibi yan etkiler çok nadir de olsa görülebilir.

Antibiyotik sonrası kedi dostumuzu gözlemleyerek bu tür sorunlar olup olmadığını anlayabilirsiniz. Sorun varsa hemen ilacı reçete eden veterinere gitmelisiniz. Bazı kedi dostlarımızın antibiyotiklere karşı alerjisi olabilir. Alerjik reaksiyonlar farklı şekilde ortaya çıkabilir. En ufak bir reaksiyon görülürse veterinere gitmek gerekir. Antibiyotik kullanımında kedilerin gözlenmesi önemlidir. İlaç verildikten sonra kedi dostumuzu bir süre izlemelisiniz.

Kedilerde Antibiyotik Her Zaman İşe Yarar mı?

Enfeksiyonun çeşidine, nedenlerine ve uygulanmasına bağlı olarak tedavi etkisi değişebilir. Örneğin, merhem uygulamalarında uygulama bölgesinin temizlenmesi önemlidir. Temizlenmeden hijyen sağlamasan uygulanan antibiyotik işe yaramaz.

Antibiyotiğin işe yaraması için veteriner hekimin tavsiyelerine bire bir uymalısınız. Doğru kullanılmayan antibiyotikler kedilerde antibiyotik direncine yol açabilir. Yani bakterilere karşı antibiyotikler artık etki etmez. Bu nedenle antibiyotik kullanımında veteriner kontrolü gereklidir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.