Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kedi Piresi İnsana Geçer mi?
13.12.2023

Kedi Piresi İnsana Geçer mi?

Kedi pireleri kedilerin tüylü ve sıcak ortamını çok sever ve burada yaşamak isterler. Bu sebeple kedide pire görülmesi en sık görülen sorunların başındadır.

Kuytu köşeleri farklı ortamları seven tüylü dostumuza pire gelmesi de çok doğaldır. Ancak bu korkulacak bir durum değildir, çünkü kedi piresi için alınacak önlemlerle bu sorundan kolayca kurtulabilirsiniz.

Kedi pireleri ile ilgili yanlış bilinen çok fazla şey olduğunu da söyleyebiliriz. Kedi pireleri ile en merak edilen soruların başında, kedi piresi insana geçer mi sorusu gelir. Buna cevap evettir. Ancak bu pireler kesinlikle insanda barınamaz. 

Bu küçük rahatsız edici canlılarla ilgili gerçekler şunlardır;

  • Kedi piresi (Ctenocephalides Felis) köpek pirelerinden sonra en yaygın pire türlerinden birisidir.
  • Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudunda yaşama imkânı yoktur.
  • Vücudunuzda yaşamak için kalamazlar, çok düşük bir olasılıkla çok çok kısa bir an için sizi ısırabilirler.
  • İnsan vücudunda yaşayamaz ve üreyemezler. Kedi pireleri sadece tüylü konakçılarda yaşayabilirler.
  • İnsanlara geçmeye çalıştıklarında genellikle beslenmeden ölürler.
  • Bu parazitler çok miniktir erişkin aşamaya geldiklerinde 4 milimetreden küçüktür.

Kedilerde Pire Tedavisi Nasıl Olur?

Doğa bir denge ve uyum içerisindendir. Canlılar arasında yaşam alanı yani konak olma durumu oldukça yaygındır. Bazen canlılar bir başka canlıda yaşarken ona yararlı olur. Bazen de konak olarak kullanılan canlı için zararlı olabilirler. Kedi pireleri bu ikinci bölüme girer.

Kedi dostlarımızın kanını emerek beslendiklerinden kaşıntı ve rahatsızlık yaratırlar. Kedi piresi insana zarar verir mi sorusu çoğu zaman yanlış cevaplanır ve kedi pirelendiğinde gereksiz bir panik olabilir. Bu gayet doğal bir durumdur. Pire belirtileri görürseniz (kaşınma en bariz belirtidir) endişelenmeyin. Bu istenmeyen ziyaretçilerden kurtulmak ve evcil dostumuzu korumak için pek çok farklı seçeneği tercihe edebilirsiniz.

Kedim pirelendi diyorsanız şu tedavi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz;

  • Dış parazit kontrolü yaptırılması ve dış parazit damlası kullanılması (en etkili ve önerilen yöntem budur),
  • Pire tasması kullanılması,
  • Limonlu solüsyon yapılması,
  • Pire tarağı kullanılması,
  • Pire tozlarının kullanılması, şeklindedir.

Pire Tarağı ile Kedi Piresi Temizliği Nasıl Olur?

Pire tarağı kullanarak pire temizliği sirke yardımıyla daha etkili olur. Pire tarağına biraz sirke damlatarak kedi dostumuzu nazikçe tarayabilirsiniz. Bu işlemi yapmadan önce beyaz bir örtü sermelisiniz. Çünkü pireler yere düşecektir. Kedi biti insana geçer mi diye endişe ediyorsanız bu yöntem sizi rahatsız edebilir. Bir de pire tarağını damla ya da pire tozu uygulamasından sonra ölü pireleri temizlemek için kullanabilirsiniz. Kedi biti temizleme işlemlerini bahçede ya da balkonda yapmanızı tavsiye ederiz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.