Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepetim
Kaplumbağa Ne Yer, Nasıl Beslenir?
13.12.2023

Kaplumbağa Ne Yer, Nasıl Beslenir?

Ayrıca kaplumbağaların çeneleri de çok güçlüdür. Bu yüzden etleri ve çeşitli bitkileri kolay bir şekilde parçalayabilirler.

Etçil, otçul ve omnivores (etçil-otçul) beslenen kaplumbağa türleri vardır. Su kaplumbağaları etçil, kara kaplumbağaları ise otçul gruba dahildir. Evinizde bir su kaplumbağası besliyorsanız, doğalarına uygun şekilde ve doğal gıdalar ile beslemeye özen göstermeniz gerekir.

Kara kaplumbağaların beslenmesinde ise sürekli aynı besinleri vermek yerine, mevsimine göre ve çeşidi bol tutarak besleyebilirsiniz. Vitamin ve mineral bakımından zengin besinler, kaplumbağalar için önemlidir.

Özellikle onların beslenmesinde D vitamini, kalsiyum ve fosfor alımının tam olmasına dikkat etmeniz gerekir. D vitaminini yeteri kadar alabilmesi için sık sık gün ışığına çıkarmanız faydalı olur. Su kaplumbağaları hazır yemler ile beslendiği için, onları beslemek diğerlerine göre daha kolaydır.

Kaplumbağa Nasıl Beslenir?

Kara kaplumbağalarının besinlerini çeşitlendirerek daha sağlıklı ve daha uzun yaşamalarını sağlayabilirsiniz. Havuç, bezelye, fasulye, pancar, patates, brokoli veya karnabahar gibi sebzelerin yanı sıra marul, incir yaprağı, asma yaprağı, ıspanak ve pazı gibi yapraklı sebzeleri de severek tüketirler. Ayrıca elma, armut, üzüm, incir, portakal, mandalina, kavun ve karpuzu da kabukları ile birlikte rahat bir şekilde yiyebilirler.

Çiçekleri çok sevdikleri bilinen kaplumbağaları şayet bahçenizde çiçek varsa uzak tutmanızda fayda vardır. Eğer bu minik dostumuz bahçenizde serbestçe dolaşıyorsa çiçeklerinize zarar vermeleri kaçınılmazdır.

Sebze ve meyve tüketiminde sınır tanımayan kara kaplumbağalarını, süt ve süt ürünlerinden uzak tutmak gerekir. Kaplumbağalarda süt ürünlerinde bulunan laktozun parçalanmasını sağlayan enzimler bulunmadığı için bu ürünleri tüketmek zararlı olacaktır.

Kaplumbağaların Sevdiği Besinler Nelerdir?

Kaplumbağaların kemik yapısının ve kabuklarının desteklenmesi için kalsiyum alımının sağlanması şarttır. Yalnız kalsiyum yönünden zengin besinler verildiği sırada, fosfor ve oksalik asit içeren besinlerden uzak tutulması gerekir. Bütün sebze ve meyveleri büyük bir iştahla tüketen kaplumbağaların en sevdiği ve onlar için yararlı olan besinleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Havuç
  • Maydanoz
  • Dut yaprağı
  • İncir yaprağı
  • Karahindiba
  • Adi çayır yoncası
  • Japon Gülü çiçeği
  • Gülhatmi çiçeği
  • Roka

Kara kaplumbağalarını beslemek için hazır satılan yemleri de kullanabilirsiniz. Kaplumbağalar için gereken vitamin ve mineraller bakımından zenginleştirilen bu yemler ile kemik gelişimi ve kabuk sağlığını korumanız mümkündür.

Kara kaplumbağalarının yeme eğilimi oldukça yüksektir. Bu yüzden onlar için hazırladığınız porsiyonlara dikkat etmeniz gerekir. Kara kaplumbağaları Ekim ve Mart ayları arasında kış uykusuna yatarlar, eğer yavru kaplumbağa bakıyorsanız da gelişimini devam ettirebilmesi için kış uykusuna yatmamasına dikkat etmeniz gerekecektir.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.